هر ردصلاحیتی سیاسی و جناحی نیست
«صادق زیباکلام» که پیشقراول بردباری سیاسی و علاقهمند به کاهش تنش سیاسی در هر دو حوزه خارجی و داخلی است، به تازهگی در یادداشتی که در روزنامه آرمان منتشر کرده، در واکنش به رد صلاحیت «حمید رسایی» برای حضور در انتخابات مجلس دهم، آنرا خلاف «اصلاحطلبی» معرفی و آرزو کرده است که شرایطی فراهم شود تا رسایی هم بتواند خود را در معرض سنجش رای و نظر مردم قرار بدهد.
در خیرخواهی آقای زیباکلام چه در این فقره برای آقای رسایی و چه برای نگاه کلان او به داستان رد و تایید صلاحیتها در انتخابات تردیدی نیست و از این منظر آقای زیباکلام شایسته تقدیر است.
اما اینکه رد صلاحیت آقای رسایی عملی خلاف اصلاحطلبی ــ چه به معنای یک منش سیاسی و چه به معنای عام منفعتی که در صلح و اصلاح نهفته ــ باشد، البته کلام آقای دکتر زیباکلام اندکی قابل تامل و نقد است.
رد صلاحیت آقای رسایی به دلیل داشتن پرونده قضایی پیش از آنکه توسط هیئت اجرایی تهران احراز و اعلام شود، از قبل در گفتوگویی توسط رئیس هیأت بدوی رسیدگی به تخلفات نهاد ریاست جمهوری و با اشاره به دو نماینده که پرونده قضایی دارند، بدون ذکر نام مورد اشاره قرار گرفته بود.
رسایی اما در واکنش به سخنان ریس هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات نهاد ریاست جمهوری، دست به خودافشاگری زده و افشا کرده بود که یکی از این نمایندهها ایشان است و پس از این افشاگری، آقای «اشرفی اصفهانی» از نام و پرونده ایشان پرده برداشت و اعلام کرد که با وجود آن پرونده آقای رسایی صلاحیت شرکت در انتخابات را ندارد و صلاحیت او از همان موقع ردشده تلقی میشد.
با این توصیف ردصلاحیتی که مستند به اسناد تایید و نهایی شده محاکم قضایی است، را خلاف اصلاحطلبی دانستن جای نقد و تامل دارد و بلافاصله این پرسش مطرح میشود که اگر قرار باشد این مدل از رد صلاحیت را هم به نابردباری تقلیل بدهیم و بازی جناحی بدانیم، پس فلسفه وجود محاکم قضایی در تعقیب مجرمین و هیئتهای اجرایی برای تشخیص صلاحیت مجرمین چیست؟
آقای زیباکلام اما در خطای آشکار دیگری در همین سخنان، یک معامله سیاسی مبتذل را با رسایی مطرح و ابراز امیدواری کرده است که همانطور که ایشان به رد صلاحیت آقای رسایی اعتراض کرده، رسایی هم به رد صلاحیت احتمالی اصلاحطلبان توسط هیئتهای اجرایی و نظارت اعتراض کرده و مساعدت کند تا همه بتوانند خود را به یکسان در مقابل سنجش مقبولیت و رای مردم قرار بدهند.
اولا به همان اندازه که اعتراض آقای زیباکلام نافذ نیست و نتیجه مستقیمی برای آقای رسایی ندارد، قطعنا اعتراض آقای رسایی هم نمیتواند به نفع اصلاحطلبان رد صلاحیت شده نافذ بوده و منشا اثر باشد.
اما فارغ از این ایراد، اصولا تفاوت ذاتی بین دلیل رد صلاحیت آقای رسایی و رد صلاحیت اصلاحطلبان وجود دارد و آن اینکه اصلاحطلبان به جرم ناکرده رد صلاحیت میشوند و میشود حدس قوی هم زد که آقای رسایی بهرغم متهم و محکوم بودن، اما در نهایت تایید صلاحیت میشود و تلاش اصلاحطلبان برای تایید صلاحیت رهی به بهاستان نداشته و نخواهد داشت.