یک کاشان و یک استاد «حداد»
«عباس حداد کاشانی» را میتوان اعجوبهای در شعر فارسی بهشمار آورد. اعجوبهای که در نوع خودش بینظیر است.
هم شخصیت هنری و چیرهطبعی و مهارت در سرودن انواع شعر در انواع ادبی و در انواع قالبها، به علاوه مهارت خاص و مطلقا بینظیر ایشان در بازیهای زبانی و استفاده فوقالعاده بدیع و قدرتمندانه از ظرفیتهای صنعت لفظی «جناس» در شعر فارسی که باقوت میتوان ادعا کرد در تمام طول تاریخ بیش از هزارساله ادبیات و شعر ایران، بینظیر است و از این حیث در انتهای قلهای دستنایافتنی ایستاده است.
علاوه بر اینهمه، حافظه قوی که بهرغم کبر سن هنوز ابدا تحلیل نرفته و گنجینه ادبی قوی حاصل از سالها غور در دواوین شعرای مطرح و برجسته ایران زمین، به علاوه ممارست بر فنون و قواعد سرودن شعر کلاسیک، وی را به منتقدی تیزهوش با حساسیت بالا در حوزه شعر و ادب فارسی تبدیل کرده است.
استاد «حداد» علاوه بر آنکه با افتخار جزء مرثیه و مدیحهسرایان نامبردار شعر فارسی در مدح و منقبت و تعزیت ائمه معصومین صلواتالله علیهم اجمعین است، و در این فریقه افتخار مدیریت مجمع ذاکرین و ثناگویان اهلبیت کاشان را داشته و دارد، در عین حال طبع روانی در سرودن شعر در انواع قالبهای شعری در موضوع طنز دارد که ملاحت خاصی به شخصیت هنری و ادبی او بخشیده است.
کافی است گذرتان به یک نشست شعری در یکی از انجمنهای ادبی کاشان بیفتد که استاد کهنسال شعر و ادب کاشان در آن حضور دارد. هنگامی که نوبت شعرخوانی به ایشان میرسد، توجه تمام حاضرین در نشست از پیر و جوان اتوماتیک جمع وی میشود و سکوتی از سر شوق همه جمع را فرا میگیرد. حالا فقط میتوان صدای خندههای حضار را قبل از خواندن شعر استاد، از حرکات او شنید که با شیرینکاری مشغول پیداکردن سمعک و عینک است و در عین حال با حرکاتی شیرین حواس جمع را به خود جلب میکند.
قصیدهسرای کهنسال کاشانی مورد احترام و علاقه عمیق جوانان شاعر و اهل ادب کاشان است. «مهدی فرجی» شاعر جوان و نامبردار و از افتخارات شعری شهر کاشان، کتاب دوم خود را با احترام به این استاد پیشکسوت و با عنوان: «کتاب کهن شعر دیارم» تقدیم کردهاست.
در وصف شخصیت هنری و ادبی این استاد بزرگ گفتنی بسیار است و بضاعت این قلم مزجاة.
اما علاوه بر شخصیت هنری و ادبی استاد، در بعد اجتماعی نیز شخصیت ایشان واجد ظرافتها و ظرفیتهای خاصی است که ارزشمند و شایسته توجه است.
شهرت خانوادگی و تخلص ادبی استاد «حداد» برگرفته از پیشینه شغلی خانوادگی و شخصی ایشان است که آهنگری و حدادی است. خیلی جالب است «آهن» که در ادب قدسی و آسمانی نماد وجه قدرت و اقتدار و قهاری است، ترکیب هنرمندانهای یافته است با روحیه فردی و شخصیت درونی که لطافت طبع و ظرافت شخصیت است.
جدای از این وجه استاد «عباس حداد کاشانی» از آن دسته از افرادی است که تا همین چند سال پیش که قوت ایستادن بر پای خود را داشت، بهرغم سن بالا و تمکن مالی و فرزندانی که وضع مالی خوبی داشته و دارند، اما با افتخار هر روز در محل کسب خود حاضر و به تنهایی نان از قوت بازو و «به دست آهن تفته کردن خمیر» میخورد و مناعت طبع را پاس میداشت.
اهالی کاشان و خصوصا ساکنان خیابان افضل فراموش نکردهاند پیرمرد قوی بنیه و شوخ طبعی که هر روز صبح در مغازه آهنگری خود در این خیابان حاضر میشد و به خدمت و کسب روزی مشغول بود.
تا همین چند سال پیش هم حضور در سالن ورزش پهلوانی و گود زورخانه را فراموش نکرده و تا قوت جسمی امکانش میداد در کنار ورزشکارن ورزش باستانی حضور همیشگی داشت.
استاد عباس حداد کاشانی که چند ماهی است در فقدان همسر و همراه زندگی خود سوگوار است، اکنون با بیش از ۹ دهه زندگی با عزت و سرفرازی در کاشان، الگوی یک شخصیت هنری، ادبی، اجتماعی، مذهبی و اخلاق پهلوانی است. بدون کمترین تردید هر اندازه از سرمایه و بودجه این شهر صرف تبجیل و تقدیر از شخصیت این بزرگمرد و برگزاری یک مراسم نکوداشتَ مستقل، ویژه و آبرومند شود، قطعنا ابدا ضرری متوجه شهر کاشان نشده و نیست. اما اگر در این بین و برای برگزاری چنین نکوداشتی قصور و کوتاهی صورت پذیرد، قطعنا نهتنها شعر و ادبیات و جامعه پهلوانی و فتوت زیان خواهند کرد، که زیان آن برای شهر کاشان نیز قابل جبران نخواهد بود.
این نوشته در کاشان نیوز اینجا