«فارسیوان» اشاعه ویروس ابتذال
چند سال پیش نویسندهای در اعتراض به فیلترینگ موجود در اینترنت مقالهای را در یکی از روزنامههای ایران به چاپ رسانده بود تحت عنوان: «سایتهای سکسی فعال، سایتهای سیاسی فیلتر».
آنروزها مثل حالا از فیلترشکن و نرمافزارهایی که میتواند خارج از عرف مخابرات ایران، مستقیما به سرورهایی خارج از کشور متصل شوند (vpn) به این شکل گسترده خبری نبود و یا بود و کاربران از وجود آن اطلاع زیادی نداشتند.
بزرگترین دلیل شرکت مخابرات بهعنوان متولی اینترنت و یا دولتمردان ایران برای نصب و تعبیه نرمافزارهای مخصوص فیلترینگ بر سر راه اینترنت، مبارزه با ابتذال و جلوگیری از امکان دردسترس آزاد بودن سایتهای مستهجن بوده و هست. اما عملا شکل اتفاقی که افتاده چیز دیگری است، و اکثر هزینههایی که از این بابت، مسئولیت پرداخت آنرا شهروندان ایرانی برعهده دارند، متوجه سایتهای سیاسی و هنری میباشد و دسترسی به سایتهای مستهجن اگر کار آسانی نباشد، کار سختی هم نیست.
این یک ادعا یا بلوف سیاسی نیست. واقیعتی است که به عریانی در فضا و شرایط موجود قابل مشاهده میباشد.
در کنار مبارزه ناموفق چندینساله با تهدیدات فرهنگی و ابتذال اینترنتی از طریق «فیلترینگ»، اخیرا مبارزه با ابتذال از طریق ارسال پارازیت بر روی امواج ایستگاههای ماهوارهای، در دستور کار مقامات عالیرتبه ایران قرار گرفتهاست.
این اقدام واکنش شدید کشورهای اروپایی و غربی دارنده ایستگاههای ماهوارهای و استفادهکنندگان از آن را بههمراه داشته است.
اما نکته دردناک و تاسفآور در این رابطه اینست که؛ اینروزها شهروندانی که مسئولیت پرداخت هزینههای سرسامآور ارسال پارازیت، در کنار هزینه فیلترینگ سایتهای اینترنتی را بر عهده دارند اکثرا در خانههای خود شادمانه مجموعه سریالهای مبتذل و مخرب فرهنگی را به تماشا نشستهاند که از طریق شبکه ماهوارهای پخش میشود و هیچگونه پارازیت، قطع، و پرشی هم متوجه پخش آن نیست.
بهراستی چرا بینندگان سریالهای نازل و فاقد کمترین ارزش اخلاقی و یا هنری مثل سریالهای شبکه «فارسی وان» از خود نمیپرسند که؛ اگر هدف ارسال پارازیت بر روی امواج ماهواره مبارزه با ابتذال است، چرا این ابتذال فقط در شبکههای ماهوارهای خبری «بی.بی.سی» و «صدای آمریکا» مشاهده میشود و این سریال سرگرمکننده که تابلوی واقعی ابتذال و مبلغ ازهمگسیختگی اخلاقی و به نوعی اشاعه ویروس ابتذال به عریانترین وجه و شفافترین شکل آن میباشد، مصداق ابتذال از نظر متولیان پارازیت نیست؟
و چرا شبکه پخشکننده سریالهای مجموعه «فارسی وان» و ایستگاه ماهوارهای پخشکننده آن، هیچگونه اعتراضی را همچون اکثر ایستگاههای ماهوارهای به کشور ایران ندارد؟
مطلب در شرایطی جالب میشود که توجه داشته باشیم، اگرچه غیر از کشور ایران کشورهای فارسیزبان دیگری هم در دنیا وجود دارد، اما نوع ترجمه و ادای دیالوگهای این سریال نشان میدهد، این سریال پیش از کشورهای فارسی زبان «افغانستان» «تاجیکستان» و ... برای تغذیه مخاطب فارسیزبان ایرانی تولید و پخش آن در دستور کار قرار گرفتهاست.
اما تاسف و دردناکی این اتفاق زمانی شدت مییابد، که سیاستهای سازنده سریال با سیاستهای فریبنده فرهنگی دولتمردان معاصر ایران، همسو و همرنگ از آب درمیآید.